Delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne domowe pierogi. Owczy ser idealne komponuje się z łososiem. Polecam ten kulinarny eksperyment.
1 godz. 40 min
Składniki:
CIASTO:
½ kg mąki pszennej
250 ml maślanki
150 ml wody
1 łyżeczka soli
FARSZ:
300 gr świeżego łososia - filet
50 gr twardego sera owczego
2 garście ziaren słonecznika
1 ½ łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz, przyprawa do ryb do smaku
1 kostka rosołowa
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu czarnego
1 łyżka oleju
Prażona cebulka do posypania
Pierogi z łososiem, owczym serem oraz ziarnami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i usunąć ostrym nożem skórę. Przekroić w 3 mniejsze części.
2.Do garnka wlać 1 litr wody. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w kulkach oraz skórkę z łososia. Całość doprowadzić do wrzenia. Kawałki łososia ułożyć w nakładce do gotowania na parze, posypać solą oraz przyprawą do ryb oraz skropić sokiem z cytryny i umieścić ją na garnku z bulionem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 13 - 15 minut.
3.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól oraz partiami wymieszaną maślankę z wodą. Nie wlewać od razu cały płyn, może go trochę zostać (zależy od mąki). Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 20 minut do odpoczynku.
4.Ziarna słonecznika uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ugotowanego łososia rozdrobić widelcem. Dodać ziarna słonecznika oraz starty owczy ser na tarce o drobnych oczkach. Całość dokładnie wymieszać.
5.Ciasto rozwałkować na cienki płat, wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć trochę farszu i brzegi dokładnie zlepić. Wrzucać na osolony wrzątek i odrobiną oleju i gotować od wypłynięcia ok. 2-3 minuty. Podawać posypane prażoną cebulką.
Komentarze