Pierogi z leśnymi grzybami

4.5 (153 ocen)

  • 50 min

Przepis otrzymałam od babci. Lubię chodzić do lasu na grzyby, które mogę później wykorzystać do pysznych pierogów.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jajko

    Farsz:
    70 dag podgrzybków (czarnełepki)
    2 średnie cebule
    1 kostka rosołowa
    1/4 margaryny do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z leśnymi grzybami 1. Ciasto:
    Mąkę, jogurt oraz jajko wyrabiamy na gładkie ciasto dodając ciepłą wodę. Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Następnie nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy 6 min od wypłynięcia w osolonej wodzie.
    Farsz:
    Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu, roztapiamy w nim kostkę rosołową. Do zrumienionej cebuli dodajemy drobno pokrojone podgrzybki i smażymy do momentu wygotowania się wody.

Porady

Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką lub rozpuszczonym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować