Pierogi z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Farsz: Mak płuczemy na sicie pod bieżącą wodą zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając aby nie przypalić maku. Następnie odcedzamy na sicie, studzimy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy zmielony mak, cukier puder, skórkę pomarańczową oraz rodzynki i chwilę smażymy cały czas mieszając. Masę makową studzimy dodajemy jajko, miód i dokładnie mieszamy.
2. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Wałkujemy na cienki placek, kubkiem wycinamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu, sklejamy. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody około 5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierogi posypujemy skórką kandyzowaną.
Komentarze