PIEROGI Z MAKIEM I BAKALIAMI

4.5 (145 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierogi smakują wyśmienicie, warto wypróbować. Moja rodzina je uwielbia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 40 dekagramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - masło stopione: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - mak: 2 szklanki
    - rodzynki: 5 dekagramów
    - orzechy włoskie posiekane: 10 dekagramów
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 łyżki
    - miód: 5 łyżek
    - koniak kieliszek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę ze szczyptą soli. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz ostudzone masło. Wlać ok. ½ szklanki letniej wody i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miską i odstawić na 30 minut.
  • 2. Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Odcedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Rodzynki umyć, osuszyć, zalać koniakiem, odstawić na kilka minut. Mak połączyć z namoczonymi w koniaku rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami. Wlać podgrzany miód i wymieszać.
  • 3. Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wyciąć szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć nadzienie. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi. Wkładać partiami do lekko osolonego wrzątku, zamieszać i gotować, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć
  • 4. Pierogi podawać polane masłem ze zrumienioną bułką, posypane makiem, cukrem i skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować