Pierogi z makiem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiać mąkę ze szczyptą soli. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz ostudzone masło. Wlać ok. ½ szklanki letniej wody i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć miską i odstawić na 30 minut.
2.Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 30 minut. Odcedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Rodzynki umyć, osuszyć, zalać koniakiem, odstawić na kilka minut. Mak połączyć z namoczonymi w koniaku rodzynkami, skórką pomarańczową i orzechami. Wlać podgrzany miód i wymieszać.
3.Na stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wyciąć szklanką krążki. Na środek każdego nałożyć nadzienie. Zlepić mocno brzegi, formując pierogi. Wkładać partiami do lekko osolonego wrzątku, zamieszać i gotować, aż wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć
4.Pierogi podawać polane masłem ze zrumienioną bułką, posypane makiem, cukrem i skórką pomarańczową.
Komentarze