Pierogi z mięsem

0 (0 ocen)

Sekretem moich pierogów jest bardzo cienkie ciasto, sekretem ciasta jest...w zasadzie nie ma żadnego. Bardzo ciepła woda i mąka, ciasto zawsze wychodzi mięciutkie i elastyczne. Do pierogów wykorzystuję mięso z rosołu.

Składniki:

  • mięso z rosołu (ćwiartka z kurczaka bez skóry i kawałek wołowiny)
    1 gotowana marchewka
    kilka łyżek bulionu
    cebula
    olej
    pieprz i sól
    gorąca woda
    szklanka mąki+do podsypywania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obieramy z kości i mielimy wraz z marchewką. Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i smażymy na oleju aż będzie złocista. Do mięsa dodajemy pół porcji cebuli, solimy i pieprzymy.
  • Pierogi z mięsem 2. Na blat wysypujemy mąkę, wlewamy porcjami bardzo ciepłą wodę i zagniatamy aż powstanie elastyczna, nielepiąca się kulka. Dzielimy ciasto na 2 części, rozwałkowujemy na cienki placek i podsypując mąką wykrajamy krążki, które faszerujemy miesem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy z usmażona cebulką.

Porady

Z tej porcji wyszło mi ok.30 małych pierożków. Ciasto, które oczekuje na rozwałkowanie trzymam zawsze pod przykryciem (np. ciepła szklana saleterka), nie wyschnie i łatwo się je wałkuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować