Pierogi z mięsem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą,jajkiem i olejem. Następnie dolewać powoli ciepłej wody. I wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.
2.Cebulę obrać,umyć i pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę.
Przełożyć do miseczki.
Mięso mielone przyprawić i podsmażyć na patelni.
Mięso przełożyć do miski. Dodać jajko. Zmiksować blenderem na gładką masę ( lepiej się będzie nakładało). Następnie dodać cebulkę. Wymieszać łyżką.
3.Ciasto na pierogi rozwałkować , wyciąć szklanką koła, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy po kilka pierogów i gotujemy około 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Porady
Jeśli macie mięso ugotowane z rosołu to wrzucamy je do miski i miskujemy blenderem.
Można dodać warzywa z rosołu.
Komentarze