To najlepszy sposób, aby wykorzystać mięso pozostałe z rosołu. Pierogi są bardzo sycące, świetnie będzie pasował do nich także kubek czerwonego barszczu.
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Kiszoną kapustę płuczemy w letniej wodzie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.
Mięso z rosołu mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa lub drobno siekamy.
W misce łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku.
Gdyby farsz wydawał się za suchy to dodajemy kilka łyżek bulionu lub gorącej wody.
2.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
3.Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego :-)
Komentarze