Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami

4.49 (167 ocen)

Pierogi uwielbia każdy:) Moje ulubione to ruskie,ale czasami robię tez z mięsem bo faceci je uwielbiają . Do tego farszu dodałam też kapustę kiszoną dzięki niej farsz jest smaczniejszy.

Składniki:

  • Ciasto :

    3 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    szczypta soli


    Farsz:

    800 karkówki
    250 g kapusty kiszonej
    400 g pieczarek
    2 cebule
    sól i pieprz czarny,pieprz ziołowy,przyprawa do mies
    3 liście laurowe
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem, kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso pokroić w grubą kostkę ,posypać przyprawą do mięs i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem około 40 minut. Odcedzić i odstwić do wystudzenia.Kapustę kiszoną odcedzić z soku i włożyć do garnka z wodą,dodać liście laurowe gotować około 30 minut.Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię na rozgrzany olej wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć przez kilka minut. Przełożyć do miski i wystudzić.
    Mięso i kapustkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i wymiszać z cebulą i pieczarkami. Przyprawić.
    Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę ,dodać ciepłą wodę i sól. Ciasto wyrabiam przez kilka minut. Włożyć do woreczka foliowego na 30 minut. Ciasto rozwałkować i wycinać koła. Na każde koło nakładać farsz zlepiać pieroga.
    W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Do gotującej się wody wrzucać pierogi. Gotować kilka minut. Odcedzić i układać na talerz.

Porady

Pierogi po wyciągnięciu z wrzątku można na chwilkę zanurzyć w zimnej wodzie i wyłożyć na talerz, wtedy się nie skleją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować