Pierogi z mięsem z rosołu, zielonym groszkiem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: Groszek ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Odcedź i wystudź. Ziemniaki dokładnie rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Mięso i warzywa z rosołu zmiel. Połącz wszystkie składniki farszu i wymieszaj dokładnie. Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy dodaj trochę rosołu lub gorącej wody.
2.CIASTO: Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i stopniowo dodawaj mąkę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię i daj mu odpocząć pół godziny.
3.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Postępuj tak aż do wykończenia farszu. Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie. Gotuj je około 1 minuty od wypłynięcia. Podawaj posypane koperkiem.
Komentarze