pierogi z nadzieniem jabłkowym

0 (0 ocen)

latem robię z jagodami, truskawkami, śliwkami a dziś zrobiłam z jabłkami. lekkie, smaczne i na życzenie mojej córci :)

Składniki:

  • 1 kg mąka pszenna
    3 całe jaja
    6 łyżek oleju
    szczypta soli
    1-1/5 szkl wody wrzątku (ilość zależy od rodzaju mąki, trzeba dodawać stopniowo bo czasem wystarczy mniej wody)
    to są duże proporcje które ja robię i wychodzi z nich blisko 130-145 szt pierogów.
    jabłka lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wysypać mąkę.do niewielkiej części maki wbić jaja i dodać sól i olej- zarobić. drugą część mąki - zrobić dołek, wlać część wrzątku i nożem albo łyżką łączyć z mąką. następnie połączyć obie części mąki(z jajami i z wrzątkiem) i zagnieść ciasto jak na pierogi ale nie zbyt twarde.
    podzielić ciasto na części, każdą rozwałkować, wyciąć szklanką kółko. na kółko nakładamy jabłka pokrojone w kosteczkę i wymieszane według uznania z cynamonem lub wanilią. ciasto skleić i zrobić falbankę wgniatając miejsca co jakiś czas łyżeczką lub palcami.

    pierogi rzucamy na wrzątek, ale te z jabłkiem nie opadają na dno więc łyżką cedzakową należy je przekręcać. gotować około 3-4 min, ale to wszystko zależy od grubości ciasta jakie preferujemy.
    podajemy wyjęte z wody z serkiem waniliowym lub śmietaną lub jogurtem.

Porady

bardzo ważne abo jabłka na pierogi były delikatne typu np. lobo. chodzi o to aby uparowały się w tak krótkim czasie i były delikatne. ja nie słodzę jabłek bo uważam że są wystarczająco słodkie, ale wiem że są amatorzy słodzenia więc oczywiście mogą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować