Pierogi z soczewicą i cebulką

4.5 (195 ocen)

Prosty sposób na pyszne pierożki z soczewicą.

Składniki:

  • FARSZ
    500g soczewicy
    2 cebule
    1 jajko
    sól
    pieprz

    CIASTO
    500 g mąki
    ok szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć w wodzie (jak fasolę) gdy napęcznieje a następnie gotować do miękkości. Odcedzoną i ostudzoną zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej soczewicy, wbić jajko i porządnie wymieszać by powstała jednolita masa. Ja robię pierogi ręcznie więc wcześniej z masy robię sobie gałki.
  • Pierogi z soczewicą i cebulką 2. Z podanych składników zagnieść ciasto (jak będzie za rzadkie podsypać mąką) ciasto musi być elastyczne. Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać kółka, po czym napełniać farszem i porządnie zlepiać brzegi, by ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tłuszczem i skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować