Pierogi z soczewicą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namoczyć w wodzie (jak fasolę) gdy napęcznieje a następnie gotować do miękkości. Odcedzoną i ostudzoną zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej soczewicy, wbić jajko i porządnie wymieszać by powstała jednolita masa. Ja robię pierogi ręcznie więc wcześniej z masy robię sobie gałki.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto (jak będzie za rzadkie podsypać mąką) ciasto musi być elastyczne. Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać kółka, po czym napełniać farszem i porządnie zlepiać brzegi, by ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tłuszczem i skwarkami.
Komentarze