pierogi z soczewicą i tofu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, zdrowe i wciągające pierogi z soczewicą! :)Zapraszam!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    600 g mąki tortowej
    szkl ciepłej wody
    1 żółtko
    szczypta soli
    ok 1/2 kostki miękkiego masła
    Składniki na farsz:
    300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej)
    2 cebule
    100 g sera tofu (lub pasty z tofu)
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    ser typu parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem.
    Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, dodać farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
    Gotowe pierogi posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować