To jedne z moich ulubionych pierogów. Myślę, że są przez wszystkich znane i lubiane. Można podać je z bułką tartą lub polane śmietanką i posypane cynamonem.
Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, całość mieszamy.
2.Dodajemy cukru i cukru waniliowego do smaku.
3.Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
4.Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
5. W garnku zagotowujemy wodę (wodę solimy) i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Smacznego :)
Porady
Podajemy z bułką tartą na słodko lub polane śmietaną i posypane cynamonem.
Komentarze