Pierogi z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To jedne z moich ulubionych pierogów. Myślę, że są przez wszystkich znane i lubiane. Można podać je z bułką tartą lub polane śmietanką i posypane cynamonem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • CIASTO:
    500 g mąki,
    2 łyżki oliwy,
    letnia woda
    FARSZ:
    twaróg półtłusty 400g,
    1 jajko,
    cukier,
    cukier waniliowy

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z serem 1. Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jajko, całość mieszamy.
  • Pierogi z serem 2. Dodajemy cukru i cukru waniliowego do smaku.
  • Pierogi z serem 3. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
  • Pierogi z serem 4. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
  • Pierogi z serem 5. W garnku zagotowujemy wodę (wodę solimy) i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Smacznego :)

Porady

Podajemy z bułką tartą na słodko lub polane śmietaną i posypane cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy