Pierogi z serem i jagodami

4.5 (158 ocen)

W moim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kilogram mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko+1 żółtko
    1/4 szklanki roztopionego masła
    szczypta soli
    Farsz:
    750 gram sera białego
    1,5 szklanki jagód
    cukier do smaku
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t4v2o6 1. Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy.
  • image-0jjbvx4 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę.
  • image-08jbi8a 3. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować