Pierogi z serem z gorącym sosem truskawkowym z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podlewamy po trochu ciepłą wodą tak by ciasto stało się jednolitą, gładką masą.
2.Formujemy małe kawałki, następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy szklaną koła.
3.Farsz:
Twaróg (ja używam gotowy, już zmielony, jak do sernika) łączymy z żółtkiem, cukrem, i posiekaną drobniutko skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
4.Na każde koło ciasta nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.
5.Sos truskawkowy z nutą wanilii : truskawki wrzucamy do rondelka, zasypujemy łyżkami cukru pudru i dodajemy ekstrakt z wanilii oraz trochę wyciśniętej cytryny. Gotujemy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec rozmiksowujemy blenderem.
6.Pierogi podajemy polane gorącym sosem truskawkowym.
Komentarze