Pierogi z serem z gorącym sosem truskawkowym z nutą wanilii

4.5 (153 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Niby nic nadzwyczajnego - pierogi z serem-ale podane z wyśmienitym gorącym sosem truskawkowym!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 0.5 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - ciepła woda około: 1 szklanka
    - twaróg: 0.5 kilograma
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżki
    - skórka pomarańczowa: 2 łyżeczki
    - truskawki: 40 sztuk
    - cukier puder: 8 łyżek
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem z gorącym sosem truskawkowym z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podlewamy po trochu ciepłą wodą tak by ciasto stało się jednolitą, gładką masą.
  • 2. Formujemy małe kawałki, następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy szklaną koła.
  • 3. Farsz:
    Twaróg (ja używam gotowy, już zmielony, jak do sernika) łączymy z żółtkiem, cukrem, i posiekaną drobniutko skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Na każde koło ciasta nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.
  • 5. Sos truskawkowy z nutą wanilii : truskawki wrzucamy do rondelka, zasypujemy łyżkami cukru pudru i dodajemy ekstrakt z wanilii oraz trochę wyciśniętej cytryny. Gotujemy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec rozmiksowujemy blenderem.
  • 6. Pierogi podajemy polane gorącym sosem truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować