Pierogi z pieca z kurczakiem

4.49 (178 ocen)

  • 60 min

Moja niespełna 3-letnia córeczka bardzo lubi jeść a jednocześnie pomagać mi w kuchni. Jej specjalnością są właśnie pierogi - a dlaczego z pieca? Hmm zakochaliśmy się w nich na wyjeździe rodzinnym w Toruniu - tam po raz pierwszy spróbowaliśmy, a w domu po małej modyfikacji smaków stworzyliśmy swoje

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej (ja użyłam tortowej)
    25g drożdży świeżych
    1 jajko
    250ml mleka letniego
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
    szczypta soli

    Na farsz:
    1 pierś z kurczaka
    1 cebula
    200g sera żółtego w kostce

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko
    barszcz czerwony w kartonie
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieca z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy farsz. Mielimy kurczaka z cebulą i gotujemy, lub smażymy (ja ugotowałam przemielone mięso na parze, aby było zdrowsze, nie smażone). Jak farsz wystygnie, może być lekko ciepły to dodajemy starty żółty ser, doprawiamy mięso solą, pieprzem, zielonymi przyprawami wg gustu i odstawiamy.
  • Gotowe do upieczenia 2. Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże i razem z reszta składników wyrabiamy dokładnie ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na kilka części. Kolejno każdą z nich rozwałkowujemy cienko na ok. 3mm i wycinamy np. za pomocą większych filiżanek koła o średnicy ok. 10cm. Na jeden bok nakładamy łyżkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga (idealnie nadaje się do tego widelec, dzięki niemu pierogi pięknie wyglądają po upieczeniu). Układamy dość luźno na blachę zrobione pierogi i smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • 3. Pierogi pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 20 min. aż uzyskają piękny złoty kolor.
  • 4. Pierogi cudownie smakują z barszczykiem czerwonym np. z kartonu lub ugotowanym samodzielnie.
    Niektórzy też jedzą bez barszczu, ale podane z sosem czosnkowym lub czosnkowo - koperkowym.

Porady

Do farszu można dodać pomidory np. z puszki, wtedy nadzienie będzie bardziej mokre

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować