Pierogi z pieczarkami i śledziami

0 (0 ocen)

Oryginalne pierogi warte spróbowania

Składniki:

  • Farsz:
    2 śledzie solone
    500g pieczarek
    2 cebule
    Pieprz

    Ciasto:
    500g mąki
    6 łyżek oleju
    1 szkl ciepłej wody
    Sól

Pierogi z pieczarkami i śledziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Śledzie jeżeli są bardzo słone wymoczyć w wodzie. Pieczarki i cebulę obrać drobno pokroić i podsmażyć do odparowania płynu. Wymoczone i odsączone śledzie drobno pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko razem doprawić pieprzem.
  • 2. Przygotowanie ciasta:
    Zarobić elastyczne ciasto z podanych składników. Cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Nakładać na ciasto łyżeczką farsz zlepiać pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku ok. 3 minut.

Porady

Podawać ze śmietaną lub stopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy