Pierogi z wędzonym twarogiem

5 (195 ocen)

Takie pierogi są idealnym zastępstwem dla tradycyjnych ruskich pierogów są pyszne z wyrażnie wyczuwalną nutką wędzonego twarogu.

Składniki:

  • ciasto:
    70 dag mąki luksusowej
    1 jajko
    szczypta suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    ciepła woda
    farsz:
    1 kg gotowanych ziemniaków
    1/2 kg wędzonego twarogu
    1 duża cebula
    1/4 kostki margaryny
    przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i drożdże, zrobić dołek w który wlać olej i wbić jajko przy pomocy noża zabrać troszkę mąki do jajka i zacząć dolewać ciepłą wodę zagniatać ciasto. Wody dolewamy tyle, aby powstało nam odpowiednio gęste ciasto, ciasto po wyrobieniu nie może się kleić do dłoni i po naciśnięciu palcem ma wrócić do wcześniejszego wyglądu. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut, aby odpoczęło, a w tym czasie przygotować farsz.
  • pierogi z wędzonym twarogiem 2. Farsz:
    Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki skręcić przez maszynkę dodać do nich drobno pokrojoną i podsmażoną na margarynie cebulkę, wymieszać i wkruszyć twaróg ( nie kręcić go przez maszynkę jak w przypadku białego sera do ruskich pierogów) , następnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.

    Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i szklanka wyciąć krążki na każdym krążku ułożyć porcję farszu i zlepić pierogi.
  • pierogi z wędzonym twarogiem 3. Zagotować spora ilość osolonej wody i gotować pierogi wrzucając je na wrzącą wodę, gotować do momentu wypłynięcia. Podawać gorące polane tłuszczem z cebulką.

Porady

Ilość ulepionych pierogów zależy od stopnia rozwałkowania ciasta i ilości użytego farszu na zlepienie jednego pieroga mi wyszło około 60 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować