Pierogi z wiśniami

0 (0 ocen)

Sezon wiśni w pełni więc nie mogło zabraknąć na stole pierogów z wiśniami.

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    1 kg wiśni
    1 i 1/2 łyżki cukru kryształu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo
    200 g śmietany 18%
    1 łyżeczka cukru kryształu
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    cynamon

    Plus:
    woda do gotowania pierogów
    2 łyżki oliwy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wałkowanie ciasta 1. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, zalać ciepłą wodą, wymieszać, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto pozostawić na ok. 10 min. pod przykryciem aby odpoczęło. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek po czym wykrawać szklanką kółka.
  • Lepienie pierogów 2. Wiśnie opłukać, osuszyć, wydrylować. Wiśnie posypać cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem, wymieszać. Na wykrojone kółka nakładać wiśnie i zlepić pierogi.
  • Gotowe pierogi 3. Wodę zagotować ze szczyptą soli i oliwy. Wrzucać partiami pierogi i gotować, od wypłynięcia ok. 5 min.
  • Gotowe pierogi 4. Śmietanę wymieszać z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, szczyptą cynamonu oraz sokiem powstałym z farszu wiśni.
  • Smacznego! 5. Ugotowane pierogi posypać cynamonem i polać wiśniową śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować