Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty! Dziś zapraszam na pierogi z truskawkami i cytrynowo miętową nutą. Pyszne, orzeźwiające pierogi smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. A Wy lubicie pierogi na słodko?
45 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦250 g mąki tortowej
◦150 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
◦1 łyżeczka oleju
◦mąka do podsypywania ciasta
◦1 łyżka posiekanych listków mięty
◦1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
◦500 g truskawek
◦2 łyżki listków mięty
◦sok z ½ cytryny
◦1-2 łyżki cukru
◦1 łyżka otartej skórki z cytryny
Pierogi z truskawkami i cytrynowo-miętową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do miski. Do truskawek dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny, posiekaną miętę i cukier delikatnie mieszamy/potrząsamy. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Przygotowanie ciasta:
W misce łączymy mąkę z olejem i solą, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i posiekane listki mięty, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką). Na jednej połowie ciasta układamy truskawki (ja układam całe ale można je tez pociąć na ćwiartki), przykrywamy druga połową ciasta i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść truskawki i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 2-2 ½ minut od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi z truskawkami i cytrynowo miętową nutą podajemy polane posłodzoną śmietaną lub posypane otartą skórką z cytryny.
Komentarze