Pierogi z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wprost rozpływają się w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki
    szczypta soli
    woda
    kostka warzywna/drobiowa

    Nadzienie:
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 papryka czerwona
    2 średnie cebule
    natka pietruszki
    ew. 2 jajka
    oliwa
    sól
    pieprz

Pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • 2. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
  • 3. Tuńczyka odsączamy z zalewy, wrzucamy do miski, dodajemy podsmażone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na koniec siekamy pęczek pietruszki i dodajemy do masy.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy krążki, nadziewamy farszem i zamykamy każdy pierożek.
  • 5. Kostkę warzywną/drobiową wrzucamy do wody, zagotowujemy i wtedy wkładamy pierogi. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch.
  • 6. Wyjmujemy i przelewamy oliwą. Do farszu można dodać 2 ugotowane i pokrojone w kostkę jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy