Pierogi z twarogiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielić razem obrane ziemniaki i twaróg, dodać zrumienioną cebulę i usmażone drobne skwareczki z boczku ( bez tłuszczu ).
2.Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami tak aby farsz był dość słony, dość ostry i miał lekko łososiowy kolor.
3.W tym miejscu można poprzestać, ale ja poszłam dalej w swych inspiracjach......
Wobec tego dodać bardzo drobno posiekane korniszony, natkę pietruszki i znowu wymieszać. Odstawić do lodówki.
4.W tym czasie z podanych składników zrobić miękkie ciasto pierogowe, podzielić na 3 - 4 części, rozwałkować po kolei na podsypanym mąką blacie.
Wykrawać koła o średnicy dowolnej ( u mnie do klasycznych 8 cm, do sakiewek 9,5 cm )
Nadziewać łyżeczkę farszu i dokładnie sklejać brzegi.
5.Wrzucać do osolonego wrzątku, gotować do wypłynięcia i jeszcze 3 minuty.
6.Można też się pobawić i zrobić sakiewki ( jak chinkali ).
Wykrawać większe koła, włożyć 1 łyżeczkę farszu i sklejać tworząc zakładki, na czubku skręcić i powstanie taka antenka.
Komentarze