Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym

5 (160 ocen)

Pyszne pierogi dla całej rodziny. Wzorowałam się na przepisie Pawła Małeckiego robiąc sos do pierogów.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka masła
    1/2 szkl gorącej wody
    1 /2 szkl zimnej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    200 g twarogu
    200 g truskawek
    1 łyżeczka suszonej melisy
    2 łyżeczki cukru

    Sos:
    300g truskawek
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
    szczypta cynamonu

Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską.
  • 2. Truskawki umyć osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki. Twaróg rozkruszyć dodać do truskawek. Wsypać cukier i melisę. Całość wymieszać. Ja z farszu robię kulki wielkości orzecha.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkować, rozłożyć kulki i zlepić pierogi.
    Pierogi gotuję 2 - 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
  • 4. Połowę truskawek przeznaczonych na sos rozgnieść w rondlu, dodać cukier wino i cynamon. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia, dodać resztę truskawek, małe w całości, duże przekrojone i chwilę razem pogotować.
  • 5. Pierogi wyłożyć na talerz i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować