Pierogi z twarogiem i truskawkami polane sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, masło i gorącą wodę, zamieszać widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć miską.
2.Truskawki umyć osuszyć i pokroić na mniejsze cząstki. Twaróg rozkruszyć dodać do truskawek. Wsypać cukier i melisę. Całość wymieszać. Ja z farszu robię kulki wielkości orzecha.
3.Ciasto cienko rozwałkować, rozłożyć kulki i zlepić pierogi.
Pierogi gotuję 2 - 3 minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie.
4.Połowę truskawek przeznaczonych na sos rozgnieść w rondlu, dodać cukier wino i cynamon. Gotować na wolnym ogniu do lekkiego zgęstnienia, dodać resztę truskawek, małe w całości, duże przekrojone i chwilę razem pogotować.
Komentarze