Pierogi z ziemniakami i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności.

Składniki:

  • (Na ok. 200 sztuk niedużych pierogów)
    Ciasto:
    1kg. mąki pszennej ( ja użyłam Poznańskiej)
    5 łyżek oleju
    mleko-tyle ile pochłonie mąka ok 2 szklanek
    Farsz:
    1 kg. ugotowanych ziemniaków
    0,5 kg. sera białego
    2 długie pętka cienkiej kiełbasy ( ja miałam z pieprzem)
    2 cebule
    0,5 kg.zielonej fasolki szparagowej
    1 łyżka:
    soli , pieprzu , czosnku granulowanego
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chili
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z ziemniakami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Farsz: Ugotowane , ostudzone ziemniaki zmielić wraz z serem białym.
    Kiełbasę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę , wrzucić składniki na rozgrzany olej po chwili dodać zmielone ziemniaki , smażyć do zarumienienia.
  • farsz 2. Z fasolki szparagowej poodcinać końce , ugotować go miękkość , odcedzić , pokroić na 3/4 części-dodać do reszty farszu , doprawić.
    Całość dokładnie wymieszać razem.
  • pierogi 3. Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne.
    Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów.
    Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.
  • pierogi 4. W garnku zagotować wodę , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.
  • 5. Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelni

Porady

Po za sezonem możemy użyć mrożonej fasolki szparagowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować