pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszne pierogi z masą ziemniaczaną, okraszone cebulką

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ok. 70 duzych pierogów;
    farsz; 1,5 kg ziemniaków, 1 cebule, pieprz, só
    ciasto; 1 kg mąki, woda, 1 łyżka masła, 2 jajka
    okrasa: 2 cebule, 2 łyzki oleju, boczek (ja wykorzystuję resztki wędlin)

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz; surowe ziemniaki wraz z cebulą zetrzeć na tarce, usmażyć na złoto- odstawić do przestygnięcia
    ciasto; z podanych skłądników zagnieść ciasto, ja mieszkam składniki łyżkż w misce aż uformuje się gotowa masa, nastepnie odrywam po kawałku ciasta i dłońmi formuję dużego pieroga nakładając farsz.
    pierogi gotować w osolonej wodzie

    Pierogi najlepiej smakują podsmażone i okraszone cebulką i skwarkami

Porady

ciasto dzięki dodadniu masła jest bardziej elastyczne i nabiera ładnego koloru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy