Pierogi ze szpinakiem

5 (158 ocen)

  • 50 min

Pyszne, chrupiące, z bogatym nadzieniem.

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto pierogowe :
    1/2 kg mąki + ok. 350 ml ciepłego mleka + łyżka masła
    farsz :
    mały pęczek swieżego szpinaku
    100 g tłustego twarogu
    100 g tartego sera żółtego
    1 rozprowadzone jajko + 3 łyżki śmietanki słodkiej 10 %
    łyżka masła
    2 przeciśnięte ząbki czosnku
    sól, pieprz mielony
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rfwgke 1. Obrany i umyty szpinak zblanszować, posiekać, przełożyć na rozgrzane masło, dodać czosnek, doprawić do smaku, wlać jajko połączone ze śmietanką, krótko poddusić.

    Do przesudzonego dodać pokruszony twaróg i tarty ser, wymieszać.
  • image-03w99j1 2. Mleko podgrzać, dodać masło, jak się rozpuści lekko ostudzić, wlać do przesianej mąki, wyrobić gładkie miękkie ciasto.
    Rozwałkować, wykrajać krążki, zrobić ręcznie pierogi.

    Ugotować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą.

    Przed podaniem usmażyć na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Sery Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować