Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
2.nadzienie: Szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, dodać szpinak, wymieszać, przykryć, dusić ok 10 minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Ser pokroić w kostkę,wymieszać ze szpinakiem.
3.Ciasto rozwałkować, wycinać kółka ok 7cm, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok 2-3 minut po wypłynięciu.
Bułkę tartą zrumienić na maśle, pierogi posypać bułką, szczypiorkiem.
Smacznego!
Porady
można również użyć mrożonego szpinaku (liście, nie rozdrobniony), po wrzuceniu na patelnię należy go dobrze odparować z płynu.
Komentarze