Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszne pierogi ze szpinakiem - w takiej postaci szpinak smakuje świetnie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
    150ml gorącej wody
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka oleju

    nadzienie:
    400g szpinaku
    2 ząbki czosnku
    200g sera typu feta
    1 cebula
    1 łyżka suszonych pomidorów
    sól
    pieprz
    30ml oleju ziołowego (z pomidorami, czosnkiem i bazylią)

    do podania: bułka tarta, masło, szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
  • 2. nadzienie: Szpinak opłukać, pokroić z grubsza. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, razem zeszklić na oleju, dodać szpinak, wymieszać, przykryć, dusić ok 10 minut, aż sok odparuje. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, wystudzić. Ser pokroić w kostkę,wymieszać ze szpinakiem.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka ok 7cm, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
    Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok 2-3 minut po wypłynięciu.
    Bułkę tartą zrumienić na maśle, pierogi posypać bułką, szczypiorkiem.
    Smacznego!

Porady

można również użyć mrożonego szpinaku (liście, nie rozdrobniony), po wrzuceniu na patelnię należy go dobrze odparować z płynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować