PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ W SOSIE ŚMIETANKOWYM

4.49 (186 ocen)

  • 45 min

przepyszne, delikatne i baaardzo smaczne

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki

    ok pół szkl wody

    2 łyżki oleju

    szczypta soli




    200g szpinaku mrożonego

    150g fety ok pół kostki

    50g masła

    2 łyżki startego sera żółtego

    2 ząbki czosnku




    50ml śmietany słodkiej 18%

    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i fetą w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicy, zrobić dołek i wlać wodę i olej oraz dodać szczyptę soli. Zagnieść wszystko na jednolitą i elastyczną masę.
  • 2. Do garnka wrzuć szpinak i masło. Podgrzej. Kiedy w pełni się rozmrozi i wymiesza z masłem wkrusz fetę, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i starty ser, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Całość wyłóż na sitko i odcedź. Nie wylewaj soku który puścił ze szpinaku!
  • image-14pdity 3. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój szklanką krążki.

    Farsz nakładaj na środek każdego krążka i sklej brzegi
  • 4. Do wrzącej osolonej wody wrzuć pierogi i gotuj jeszcze 3 minuty od momentu, w którym wypłyną na wierzch.

    Sok z odciśniętego farszu wlej do garnka i dolej śmietanę. Doprowadź do wrzenia. Wbij żółtko i energicznie wymieszaj.

  • 5. Pierogi podawaj na ciepło z gorącym sosem.

    Smacznego!

Porady

przepis starcza na ok 20 pierożków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować