Składniki na farsz do pierogów:
-pęczek świeżego szpinaku
-100 g sera twarogowego
-łyżeczka oleju
-średnia cebula pokrojona w małą kostkę
-przeciśnięty ząbek czosnku
-pieprz
Składniki sosu:
-30 dkg kurek
-średnia cebula pokrojona w kostkę
-100 ml (lub ile się chce) śmietany lub jogurtu -to zależy od naszych upodobań
-łyżka masła lub oleju
Pierogi ze szpinakiem w sosie z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto, które następnie należy przykryć miseczką i odstawić na ok. pół godz. do odpoczęcia.
2.W czasie, gdy ciasto "odpoczywa", przygotowujemy farsz do pierogów.
--na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przesmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojony szpinak, całość dusimy do momentu, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość
-do gotowego szpinaku dodajemy ser twarogowy rozdrobniony za pomocą widelca
-wyrabiamy masę goprawiając do smaku pieprzem i solą
3.Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich tradycyjne krążki, do których wkładamy farsz szpinakowy.
4.Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (do wody można dodać łyżkę oleju, co zapobiega sklejaniu się pierogów) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min. od wypłynięcia.
5.Pierogi można podać z przesmażoną cebulką lub w wersji bardziej wykwintnej i jesiennej z sosem ze świeżych kurek.
Wykonanie sosu;
- na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy delikatnie cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki
-szybko przesmażamy, a następnie podlewamy minimalna ilością wody i dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu i pod koniec duszenia dodajemy śmietanę lub jogurt
-gotową potrawę oprószamy natką pietruszki
Komentarze