Pierogi ze szpinakiem w sosie czosnkowym

4.99 (177 ocen)

  • 40 min

Jadłam je kiedyś w restauracji i postanowiłam sama spróbować.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -pół kg mąki
    -1 szklanki wody
    Farsz:
    -olej do smażenia
    -cebula
    -opakowanie mrożonego szpinaku
    -4 ząbki czosnku
    -bułka tarta
    -twaróg
    -sól,pieprz do smaku
    Sos:
    -5 ząbków czosnku
    -1/2 litra bulionu
    -2-3 łyżki gęstej śmietany
    -1 łyżka mąki
    -sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy się zarumieni, dodajemy mrożony szpinak i dusimy ok.10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bułkę tartą aby farsz stał się bardziej kleisty. Pozostawiamy do wystygnięcia i dodajemy odrobinę twarogu.Mieszamy.
    Ciasto:
    Z podanych składników robimy ciasto, wycinamy krążki i robimy pierogi.
    Sos:
    Do niewielkiego garnka wlewamy bulion lub robimy z kostki. Obieramy kilka ząbków czosnku i wkładamy do garnka. Gotujemy ok 10 min. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Stawiamy ponownie na ogniu.
    Do słoika wkładamy 2-3 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki i bardzo dokładnie mieszamy. Śmietanę wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy ok. 2 minut i doprawiamy do smaku.
    Gotujemy pierogi i polewamy gorącym sosem.

Porady

Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku sosu, dodaję czosnek granulowany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować