Pierogi ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Kapustę ugotować, odcedzić, przestudzić, odcisnąć i zmielić w maszynce. Cebulępokroić w kostkę, zrumienic na oleju, dodać kapustę lekko podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.
2.Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
3.Następnie partiami rozwałkowywać ciasto i szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz łyżeczką.
4.Sklejać pierogi.
5.Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
6.Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, polać po pierogach.
Komentarze