Pierogi ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podrumienić na maśle.
Kapustę drobno poszatkować, dodać do cebuli, osolić i dusić mieszając co jakiś czas i podlewając wodą.
Do miski przełożyć miękką odsączoną kapustę, dodać pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka, wymieszać z surowym jajkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: mąkę przesiać przez sito, uformować w wianuszek, dodać masło i żółtko, oprószyć solą i zarobić nożem dolewając około ½ szklanki gorącej wody.
Gdy składniki się połączą zagnieść ręką i wyrobić ciasto.
Ciasto wałkować partiami, wykrawać kwadraty, na każdy nałożyć farsz, zlepić.
(Uformowane pierogi układać na desce opruszonej mąką.)
Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia pierogów.
Polewa: masło roztopić na patelni, dodać pomidorki przekrojone na pół i pietruszkę.
Komentarze