Pierogowe kwiaty z miętą i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy dość luźne ciato pierogowe , zawijamy w ściereczkę lub folię i odstawiamy do odpoczęcia.
Do miski wkładamy klinik serka dobrze rozgniatasmy go łyżką, dodajemy oba cukry i żółtko, mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną miętę.
Z ciasta rozwałkowujemy cienki placek i wykrawamy 8 cm krążki .
Na krążek nakładamy sporo nadzienia, brzeg lekko zwilżamy wodą , przykrywamy drugim krążkiem i lekko dociskamy brzegi.
2.Pierogi kwiaty wkładamy do wrzącej osolonej wody.
Gotujemy około 3-5 minut.
3.Na patelni zrumieniamy bułkę tartą dodajemy cukier,żurawinę i podlewamy odrobiną wody z pierogów. Gotujemy chwilę .
Pierogi polewamy gęstym sosem z żurawiną.
Porady
Pierogi kwiaty wspaniale smakują też lekko przestudzone lub chłodne.
Wtedy nawet mocniej czuś smak mięty.
Komentarze