Pierogowe kwiaty z miętą i twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mięta z wanilią i twarożkiem otoczona lekkim ciastem pierogowym.Do tego żurawinai lekki sosik bez tłuszczu.

  • 40 min

Składniki:

  • Na kilkanaście pierogów

    Ciasto
    2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    woda

    Nadzienie
    250 g twarogu półtłustego
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1-2 łyżki cukru kryształu
    garść listków mięty

    Sos
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka cukru
    żurawina
    woda spod gotowania pierogów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pierogowe kwiaty z miętą i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ia4y38 1. Zagniatamy dość luźne ciato pierogowe , zawijamy w ściereczkę lub folię i odstawiamy do odpoczęcia.
    Do miski wkładamy klinik serka dobrze rozgniatasmy go łyżką, dodajemy oba cukry i żółtko, mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną miętę.
    Z ciasta rozwałkowujemy cienki placek i wykrawamy 8 cm krążki .
    Na krążek nakładamy sporo nadzienia, brzeg lekko zwilżamy wodą , przykrywamy drugim krążkiem i lekko dociskamy brzegi.
  • image-172a364 2. Pierogi kwiaty wkładamy do wrzącej osolonej wody.
    Gotujemy około 3-5 minut.
  • 3. Na patelni zrumieniamy bułkę tartą dodajemy cukier,żurawinę i podlewamy odrobiną wody z pierogów. Gotujemy chwilę .
    Pierogi polewamy gęstym sosem z żurawiną.

Porady

Pierogi kwiaty wspaniale smakują też lekko przestudzone lub chłodne. Wtedy nawet mocniej czuś smak mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować