Pierogowe rybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wsypujemy do miski mąkę tak ok. 3/4 kg potem dosypujemy ewentualnie jak ciasto jest zbyt rzadkie.Dodajemy jajka , sól i wlewamy ciepłą wodę ale nie gorącą.
2.Zagniatamy ciasto.Jeśli jest zbyt twarde dolewamy wody a jeśli zbyt rzadkie dosypujemy mąki.Ciasto ma mieć konsystencję ''lekką'' jak na pizze.
Tak zagniecione ciasto rozwałkowujemy.
3.Farsz:
Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami jeśli jest zbyt tłuste możemy dosypać bułki tartej.
4.Z ciasta odciskamy np.filiżanką koła nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi.
Wycinamy nożem grzbiet rybki,robimy nacięcie na pyszczek i formujemy ogon dociskając widelcem.
5.Wrzucamy pierogi-rybki do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok.20min.
6.Ugotowane pierogi wyjmujemy i układamy pojedynczo na tacy by się nie posklejały.Robimy rybkom oczy z goździków lub ziarenek pieprzu.Układamy na talerzu i dekorujemy ketchupem(lub obierką rzodkiewki) i cytryną.
Porady
Jeśli chcemy uniknąć sklejania pierogów w czasie gotowania możemy do wody dodać łyżkę oleju.
Do tej wersji pierogów-rybek można by zrobić farsz z ryb.
Komentarze