Pierogowe rybki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Fajny sposób na niejadka i ciekawy wygląd na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    ok.1 kg mąki
    2 jajka
    gorąca woda
    sól
    Farsz mięsny:
    1/2kg mielonego mięsa z łopatki
    1 jajko
    sól,pieprz,papryka ostra
    Dekoracja:
    kilka goździków,cytryna,obierka z rzodkiewki,ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogowe rybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pierogi 1. Ciasto:
    Wsypujemy do miski mąkę tak ok. 3/4 kg potem dosypujemy ewentualnie jak ciasto jest zbyt rzadkie.Dodajemy jajka , sól i wlewamy ciepłą wodę ale nie gorącą.
  • wałkowanie ciasta 2. Zagniatamy ciasto.Jeśli jest zbyt twarde dolewamy wody a jeśli zbyt rzadkie dosypujemy mąki.Ciasto ma mieć konsystencję ''lekką'' jak na pizze.
    Tak zagniecione ciasto rozwałkowujemy.
  • 3. Farsz:
    Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami jeśli jest zbyt tłuste możemy dosypać bułki tartej.
  • lepienie pierogów 4. Z ciasta odciskamy np.filiżanką koła nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi.
    Wycinamy nożem grzbiet rybki,robimy nacięcie na pyszczek i formujemy ogon dociskając widelcem.
  • pierogowe rybki 5. Wrzucamy pierogi-rybki do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok.20min.
  • pierogowa rybka o zachodzie słońca 6. Ugotowane pierogi wyjmujemy i układamy pojedynczo na tacy by się nie posklejały.Robimy rybkom oczy z goździków lub ziarenek pieprzu.Układamy na talerzu i dekorujemy ketchupem(lub obierką rzodkiewki) i cytryną.

Porady

Jeśli chcemy uniknąć sklejania pierogów w czasie gotowania możemy do wody dodać łyżkę oleju. Do tej wersji pierogów-rybek można by zrobić farsz z ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować