Pierożki z serem i ziemniakami na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz wyrabiamy ze wszystkich składników na jednolita mase
2.ciasto: część mąki mieszamy z jajami, olejem i solą. do pozostałej maki dodajemy stopniowo wrzątek( nie zawsze potrzeba dodawać całość a czasem idzie ponad podaną ilość, bo wszystko zależy od jakości mąki) i mieszamy nożem lub łyżką. obie części maki łączymy i wyrabiamy ciasto na pierogi ale nie zbyt twarde.
wałkujemy placki jak na makaron i szklanką wykrawamy krążki.
na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
3.pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 min od wypłynięcia.
podajemy z jogurtem lub śmietaną.
na drugi dzień można odsmażyć na maśle lub oleju.
Porady
proporcje sera i ziemniaków można robić według uznania. cukru też można dawać według uznania.
Komentarze