Tortelli, to włoskie dość duże kwadratowe pierożki z rozmaitymi nadzieniami, tym razem proponuję Wam ich wersję z dynią z dodatkiem ciasteczek amaretti. Połączenie dynii i tych włoskich migdałowe ciasteczek jest idealne i bardzo popularne we włoskiej kuchni.
0 (0 ocen)
Porady
Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny. Ciasto: połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto. Uformować kulkę i przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt.5 Inna wersja tortelli to podanie ich z masłem aromatyzowanym świeżą szałwią. Roztopić kilka łyżek masła na patelni, dodać parę lisków szałwii. Tortelli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem.
Komentarze