Pierożki z białej kiełbasy

5 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wspaniale jest coś zmieniać i wymyślać , pierożki to bardzo dobre i podzielne danie, akurat na dwa kęsy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO
    1/2 kg mąki
    15 dag masła
    1 jajko , 1 żółtko
    200 g gęstej śmietany
    sól , pieprz
    FARSZ
    35 dag surowej białej kiełbasy
    25 dag pieczarek
    cebula
    sól, pieprz
    1 białko
    tymianek


Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę szybko siekam z masłem, dodaję jajko, żółtko , śmietanę sól pieprz i zagniatam.
    Ciasto owinięte w folię wkładam do lodówki.
    Posiekaną cebulę duszę na oliwie dodaję pokrojone pieczarki przesmażam aż odparują. Odstawiam do ostudzenia.
    Kiełbasę obieram za skórki , rozdrabniam i razem i pieczarkami wrzucam do miksera. Dobrze miksuję i przyprawiam.
    Ciasto wałkuje bardzo cienko wykrawam krążki szklanką lub obręczą 7 cm
    Zlepiam pierogi mocno dociskając i stawiam na stolnicy łączeniem do góry.
    Każdy pierożek smaruję pędzelkiem maczanym w lekko roztrzepanym białku.
    Posypuję każdy suszonym tymiankiem.
    Pieczę postawiane na blaszce około 30-40 minut w temp. 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować