Pierożki z białej kiełbasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę szybko siekam z masłem, dodaję jajko, żółtko , śmietanę sól pieprz i zagniatam.
Ciasto owinięte w folię wkładam do lodówki.
Posiekaną cebulę duszę na oliwie dodaję pokrojone pieczarki przesmażam aż odparują. Odstawiam do ostudzenia.
Kiełbasę obieram za skórki , rozdrabniam i razem i pieczarkami wrzucam do miksera. Dobrze miksuję i przyprawiam.
Ciasto wałkuje bardzo cienko wykrawam krążki szklanką lub obręczą 7 cm
Zlepiam pierogi mocno dociskając i stawiam na stolnicy łączeniem do góry.
Każdy pierożek smaruję pędzelkiem maczanym w lekko roztrzepanym białku.
Posypuję każdy suszonym tymiankiem.
Pieczę postawiane na blaszce około 30-40 minut w temp. 180 C.
Komentarze