Idealnie pasują do czerwonego barszczu, mogą zastąpić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Ale sprawdzą się nie tylko na Wigilii – to doskonałe danie obiadowe.
60 min
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
2 łyżki stopionego masła,
2 żółtka,
½ łyżeczki soli,
½ szklanki ciepłej wody
Pierożki z grzybami i orzechami (kurpiowskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć i obgotować – około 15 – 20 minut. Przestudzić, wyjąć z wody i drobno pokroić. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić ma maśle. W misce wyrobić farsz – wrzucić grzyby, orzechy, cebulę, jajko, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
2.W misce lub na stolnicy połączyć mąkę z żółtkami, masłem i solą. Zgnieść ciasto stopniowo dolewając wodę. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
3.Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć szklanką krążki. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Pierogi dokładnie zlepić.
4.W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć i przelać zimną wodą. Podawać gorące.
Komentarze