Pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy drobno szatkujemy i szklimy na patelni. Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Szatkujemy je drobno i dodajemy do cebuli na patelni. Podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy drobno poszatkowane jaja. Solimy, dodajemy pieprzu ziołowego i odstawiamy żeby się "przegryzło".
Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą kubka lub innego naczynia w zależności jakiej wielkości pierożki chcemy zrobić. Farsz na wycięte kółka nakładamy łyżeczką dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.
Porady
Pierożki po wyjęciu z wrzątku warto włożyć do bardzo zimnej wody żeby je zahartować dzięki temu nie będą się sklejać.
Komentarze