Pierożki z pieczarkami

4.49 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne pierożki z wyśmienitym farszem z pieczarkami i jajkami :) Polecam i smacznego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    250 ml gorącej wody

    Farsz:
    0,5 kg pieczarek
    6 jaj na twardo
    2 cebule
    pieprz ziołowy
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy drobno szatkujemy i szklimy na patelni. Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Szatkujemy je drobno i dodajemy do cebuli na patelni. Podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy drobno poszatkowane jaja. Solimy, dodajemy pieprzu ziołowego i odstawiamy żeby się "przegryzło".
    Mąkę wsypać do miski i dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać. Dolać gorącej wody i wymieszać ile się da łyżką żeby uniknąć oparzenia. Następnie zagnieść ciasto jak już składniki się wymieszają wyłożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto w razie potrzeby podlać wodą lub dodać odrobinę mąki. Ciasto porcjami rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą kubka lub innego naczynia w zależności jakiej wielkości pierożki chcemy zrobić. Farsz na wycięte kółka nakładamy łyżeczką dokładnie zalepiamy i gotujemy w osolonej wodzie.

Porady

Pierożki po wyjęciu z wrzątku warto włożyć do bardzo zimnej wody żeby je zahartować dzięki temu nie będą się sklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować