Pierożki ze śliwkami i serem pleśniowym zapiekane w sosie waniliowym z nutką chilli są doskonałą odmianą pierogów ze śliwkami. Zasmakują w niej zarówno dzieci i dorośli.
Pierożki ze śliwkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formujemy ciasto. Wałkujemy ciasto, posypujemy chilli w ilości wedle uznania. Przejeżdżamy jeszcze kilka razy wałkiem po cieście, tak żeby chilli wchłonęło się w ciasto. Wycinamy kwadraty 10 na 10cm. Na każdy kwadracik nakładamy połówkę śliwki i kawałek sera pleśniowego. Zawijamy w sakiewkę.
Pierożki wrzucamy do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy +/- 2 minuty, od momenty wypłynięcia na powierzchnię (wszystko zależy od grubości ciasta). Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt naturalny wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowi i brązowy, chilli wedle uznania (przed dosypaniem chilli do sosu warto spróbować jednego pierożka i ocenić intensywność tej przyprawy) i żółtko jajka. Sos gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wrzenia. Jeśli zamiast jajka używamy mąki, dodajemy ją dopiero po podgrzaniu, żeby ocenić gęstość sosu.
Pierożki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika na termoobieg na 180 stopni na jakieś 15-20minut (w zależności od możliwości naszego piekarnika). Ja przez pierwsze 10 minut piekłam na termoobiegu od dołu, potem dałam od góry tak by lekko przyrumienić pierożki.
Komentarze