PIEROŻKI I PASZTECIKI DROŻDŻOWE

4.49 (202 ocen)

Z LODÓWKI!!!!!Przepis mojej mamy na ciasto drożdżowe bardzo szybko się robi;

Składniki:

  • 1 kg mąki
    4 jajka
    10 dkg drożdży
    3/4 szkl oleju
    2 szkl ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli

    Farsz na pierozki:kasza gryczana spażona + pół kostki sera białego
    sól pieprz do smaku

    Farsz na paszteciki:
    1 szkl soczewicy(ugotować)+ smażona cebulka,sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Pierogi Paszteciki

Pierożki i paszteciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski,drożdże mieszamy z cukrem wlewamy do mąki dodajemy olej i sól i rozbite jajka,powoli wlewamy mleko i mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny(powinno wyrosnąć).
  • 2. Łyżeczką robimy kulki z ciasta i lepimy pierożki.
    Na paszteciki rozwałkowujemy ciasto na długi pasek wykładamy farsz i sklejamy kroimy nożem.
  • PIEROŻKI I PASZTECIKI DROŻDŻOWE 3. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
  • PIEROŻKI I PASZTECIKI DROŻDŻOWE 4. Pieczemy aż ładnie się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować