Pierożki kebabowe

4.49 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto drożdżowe, mieciutkie, rozpływające się w ustach połączone z cudownym nadzieniem - palce lizać !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1/2 kg mąki
    2 jaja
    1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli

    filet z indyka
    przyprawa kebab - gyros
    olej

    1/2 kapusty pekińskiej
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 papryka czerwona
    5 ogórków konserwowych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    2 łyżki keczupu
    3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki kebabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać,ropuścićwnim drożdże, łyżkę mąki i cukier. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Do wyrośnietych drożdży dodać pozostałą mąkę, jaja oraz sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Fileta umyć, pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić obficie przyprawą kebab-gyros.
  • 4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę.
  • 5. Cebulę obrać, pokroić również w kostkę.
  • 6. Kapustę pekińską oczyścić i drobno posiekać.
  • 7. Ogórki pokroić w kosteczkę, odsączyć.
  • 8. Kukurydzę odcedzić.
  • 9. Wszystkie składniki wymieszać, dodać wystudzonego fileta, połączyć z keczupem i majonezem. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
  • 10. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników.
  • 11. Ciasto wałkuować małymi porcjami, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nałożyć farszu, zlepić dokładnie brzegi, żeby nie rozkleiły się podczas smażenia.
  • 12. Gotowe pierożki ułożyć na desce podsypanej mąką, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 13. Smażyć w głębokim tłuszczu, na złoto z obu stron.
  • 14. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku.
  • 15. Podawać na ciepło.

Porady

Zamiast fileta z indyka można użyć fileta z kurczakalub gotowanego mięsa drobiowego. Świetnie smakują podane z dodatkiem różnych sosików, czosnkowym, keczupowo-majonezowym lub po prostu z keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować