PIEROŻKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

4.99 (165 ocen)

pyszne pierożki do kawki

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag margaryny
    5 dag drożdży
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szkl. letniego mleka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    aromat waniliowy

    NADZIENIE:
    1-2 jabłka
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1 żółtko
    2 łyżki wody
    cukier lub wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierożki krucho-drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NADZIENIE:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dosłodzić do smaku.
  • pierożki 2. CIASTO: Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wyciąć kółka, układać farsz, formując pierożki.
  • pierożki 3. Jajko rozbełtać z wodą, posmarować pierożki, posypać cukrem lub wiórkami. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 175 stopni ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować