SKŁADNIKI na około 40 Pierożków :
2,5 szkl. mąki
250 gr margaryny (masła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanil.
2 średnie marchewki
1 duże jabłko lub marmolada, czekolada lub dżem
cukier puder do posypania
Pierożki marchewkowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, do niej dodać make, margarynę, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekamy wszystko nożem, następnie zagniatamy gładkie ciasto.
2, Ciasto podzielić na 3 lub dwie kulki, zależy jak kto woli. Rozwałkować i wycinać kółka ( ja użyłam do tego plastikowego kubka o średnicy 8,5 cm : ) Na każde kółko nałożyć kawałeczek jabłka lub innego swojego ulubionego nadzienia, zalepić szczelnie brzegi, układać na blaszce i papieże do pieczenia (użyłam tej od piekarnika ). Piec na złoty kolor 20-25 min w 180 stopniach.
Smacznego !
Komentarze