Pierożkowa sałatka z gorgonzolą

0 (0 ocen)

Sałatka zrobiła furorę na urodzinach mojego męża. Każdy pytał o przepis.

Składniki:

  • 25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, 4 pomidory, 1 ogórek wężowy, 1 czerwona papryka, pół główki sałaty lodowej, 10 dag czarnych oliwek, pół puszki kukurydzy, 125 g gorgonzol, natka pietruszkii;
    Sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz.

Pierożkowa sałatka z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy