Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche pierniczki dla każdego łasucha.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    25 dag miodu
    25 dag cukru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 kostka palmy
    1 czubata łyżka smalcu
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżka sody oczyszczonej
    1 czubata łyżka kakao
    2 paczki przyprawy do piernika
    3 jajka

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, margarynę( palmę), smalec i szklankę kwaśnej śmietany zagotować w dużym garnku. Następnie dodać mąkę, amoniak, kakao i przyprawę do piernika do gotującej się zalewy i mocno mieszać, aby się nie przypiekło. Wyłożyć całość z garnka na miskę i odstawić do schłodzenia. Później, gdy już to ostygnie dodać 3 żółtka rozmieszane z sodą oczyszczoną rozrobioną w łyżeczce wody i ubite na sztywno białka. Dobrze i długo wyrabiać ciasto aż będzie miękkie. Nie dodawać więcej mąki! Ciasto rozwałkować na 0,5 cm i wycinać ciastka. Piec ok 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy