Wspaniałe pierniczki które przez dodatek musu jabłkowego zachowują dłużej świeżość :)
Składniki:
Składniki na 2 blaszki ciastek
1 starte jabłko na mus
50 gr masła
3 łyżki miodu
250-300 gr mąki pszennej
3 łyżki soku z cytryny
40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej )
60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego )
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 całe jajko
Do dekoracji:
kilka kostek białej czekolady
kilka kostek deserowej czekolady
lukier
Posypka dekoracyjna "Kolorowe mini Piegi" Delecta,
"Posypka Smak Owocowy"Delecta,
Posypka "Maczek Smak Mango"
Pierniczki na musie jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką,
Ciasto następnie chowamy do lodówki na 1 h.
2. Po tym czasie dzielimy na dwie części i jedna chowamy z powrotem do lodówki a drugie wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Wycinamy ulubione kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min.
Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi :)
Komentarze