Mięciutkie, od razu gotowe do zjedzenia. Upieczone w formie aniołków będą pięknie zdobiły świąteczny stół lub choinkę. Przepis znalazłam na stylowych, lekko go zmieniłam. Aniołki wymyśliłam już sama ;)
Piernikowe aniołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód podgrzewać z masłem do czasu jego rozpuszczenia. Lekko przestudzić aby było ciepłe ale nie za gorące. Dodać drożdże i mieszać do rozpuszczenia. W międzyczasie w misce wymieszać wszystkie suche składniki, wcześniej przesiane. Dodać jajko i składniki płynne, wymieszać łyżką a następnie zarobić gładkie i elastyczne ciasto.
2.Rozwałkować i wykrawać poszczególne kształty. 1. Foremką w kształcie serduszka wyciąć kilka serduszek, szklanką tyle samo kółek i kieliszkiem tyle samo małych kółeczek.
3.2. Serduszkom radełkiem odciąć szerszą część i odwrócić tak aby powstała sukienka. 3. Z dużych kółek wyciąć szklanką półksiężyce i nałożyć na sukienkę aniołka, lekko docisnąć (można delikatnie zwilżyć wodą miejsce klejenia). Z boku naciąć nożem skrzydła. 4. Z małych kółeczek ulepić kulki , lekko spłaszczyć i przykleić w miejsce głowy. Ze ścinków radełkiem powycinać cieniutkie paseczki i dokleić do głowy- to będą włosy aniołków.
4.Poszczególne części doklejałam już na blaszce wyłożonej papierem. Aniołki można posmarować białkiem. Piec ok 10 min (do lekkiego zarumienienia) w 170 stopniach.
5.Pierniczki są mięciutkie i można je przebić grubą igłą i nawlekać na ozdobną nitkę aby powiesić na choince. Gotowe Aniołki można polukrować lub oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze