Pierniczki brukowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wsypać 2 łyżki cukru, skarmelizować ,następnie dolać 1/3 szklanki wody, zagotować mieszając, do rozpuszczenia się karmelu,dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić w chłodne miejsce.Mąkę wymieszaną z sodą przesypać do miski dodać jajko, masło oraz wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia się składników. Odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać.Układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w 1 cm odstępach .Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia,po upieczeniu polukrować .
Komentarze