Pierniczki drobne

4.49 (189 ocen)

  • 35 min

Przepis pochodzi z książki należącej do mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985r. wydanej przez Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne. Jeśli jednak po świętach zostały Wam pierniczki, polecam wykorzystać je do Lodów Piernikowych :)

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 g miodu
    200 g cukru pudru
    120 g margaryny
    20 g tłuszczu do formy
    1 jajko
    10 g sody oczyszczonej
    1 paczka przypraw korzennych
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki drobne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę. W mące robimy wgłębienie, wlewamy miód, nożem mieszamy z częścią mąki, aby się nie rozlewał. Dodajemy przyprawy korzenne, cukier puder, tłuszcz oraz wbijamy jajo. Zagniatamy ciasto jak na pierogi i wyrabiamy je tak długo, dopóki nie będzie lśniące i na przekroju jednolite. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką lub wykładamy silikonową matą. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy foremką kształty i układamy na blaszce. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do ok. 180 C przez 8-10 min.

Porady

Pierniki przechowujemy w słoju lub w pudełku na ciastka. Po 2-3 pierniczki kruszeją i są wyśmienite. Pierniki można polukrować lub udekorować dowolną polewą z białej lub ciemnej czekolady i posypać dowolną posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować